|| 10 غذا و خوراکی محبوب اسلواکی
پنیر سنتی بریندزا (Slovenská Bryndza)
پنیر بریندزای اسلواکی (Slovenská Bryndza)، پنیری نرم است که در مناطق کوهستانی جمهوری اسلواکی از شیر گوسفند تهیه می شود. این گوسفندها معمولاً در ارتفاعات پایین تر می چرند، اما در طول تابستان برای طولانی تر شدن دوره ی چرا به ارتفاعات بالاتر می روند.نام این پنیر، بریندزا (bryndza)، از کلمه ی رومانیایی «brânză» به معنی «پنیر» گرفته شده است. این پنیر سفید رنگ، کمی مرطوب است و از شیر رسیده تهیه شده و به خاطر شکل دانه دانه اش، به راحتی روی نان یا هر ماده ی غذایی دیگری پخش می شود. این پنیر، معطر به رایحه ی دلپذیر شیر گوسفند است و طعم ترش متفاوت آن، هم کمی شور و هم کمی تند است.
پنیر بریندزا، ماده ی اصلی تشکیل دهنده ی غذاهای ملی اسلواکی مثل برینزووِه هالوشکی (Bryndzové halušky) و برینزووِه پیروگی (Bryndzové pirohy) است، که طعم و عطر ویژه ای به این غذاها می بخشد.
تردلنیک اسکالیکی (Skalický trdelník)
تردلنیک اسکالیکی (Skalický trdelník)، یک مدل شیرینی سیخی است که برای تهیه ی آن، خمیری نرم را بر روی غلتکی به نام «تردلو» (trdlo) حرارت می دهند. این شیرینی، در شمال غربی جمهوری اسلواکی، در نزدیکی مرز جمهوری چک و رودخانه ی میاوا (Myjava River) تولید می شود.
طبق گفته ی مورخان غذا، در قرن 18 میلادی در شهر اسکالیکا (Skalica) در مرز اسلواکی و جمهوری چک، ژنرالی مجارستانی حضور داشت که ندیم او، یک آشپز ترانسیلوانیایی و مسلط به دستور پخت این خوراکی لذیذ بود. هنگامی که خمیر این شیرینی روی غلتک قرار می گیرد، با سفیده ی تخم مرغ پوشانده، و بر روی آن، گردو، بادام یا زردآلو پاشیده می شود. سپس، تا رسیدن به رنگ طلایی، پخته شده و بر روی آن، شکر شیرینی پزی و وانیل می پاشند.جداره ی بیرونی تردلنیک (trdelnik)، قهوه ای طلایی است، اما داخل آن زرد می ماند. خمیر این کیک نرم، و معطر به مغز آجیل خرد شده، زردآلو و وانیل است. در گوشه و کنار خیابان ها، میدان ها و بازارهای اسلواکی و جمهوری چک، از مصرف تردلنیک تازه که در کاغذ پیچیده می شود، لذت ببرید.در مجارستان، شیرینی مشابه تردلنیک اسکالیکی وجود دارد که کمی بزرگ تر است و با نام «کورتوشکالاچ» (kürtőskalács) یا «کیک دودکشی» شناخته می شود.
کوفته های برینزووِه پیروگی (Bryndzové pirohy)
نسخه ی اسلواکی «پیروگی» (pierogi) معروف لهستانی، شامل یک خمیر سیب زمینی نازک است که به دور ترکیبی از سیب زمینی رنده شده و پنیر سنتی گوسفندی بریندزا (bryndza) پیچیده می شود. این کوفته های هلالی شکل، معمولاً پخته می شوند (و گاهی سرخ می شوند) تا زمانی که جداره ی بیرونی آن ها، ترد و طلایی شود.
کوفته های برینزووِه پیروگی، به صورت سنتی، همراه با روکشی از بیکن سرخ شده، پیازچه و کمی خامه ی ترش سرو می شود.
استراپاچکی (Strapačky)
این غذای ساده ی اسلواکی، ترکیبی از کوفته های سنتی هالوشکی (halušky) و کلم ترش رنده شده ی تند است. کوفته های نرم و کوچک هالوشکی (halušky)، نوع بی نظیری از کوفته های سیب زمینی است که در غذاهای مختلف اسلواکی استفاده می شود. در استراپاچکی (strapačky)، طعم ملایم کوفته های هالوشکی در کنار کلم ترش کمی شیرین شده ی آب پز، ترکیب کاملی را رقم می زند.این غذا معمولا با تکه های ترد بیکن تزئین شده و به عنوان غذای اصلی سرو می شود.
کوفته ی گِرمکنودل (Germknödel)
گِرمکنودل (Germknödel)، کوفته ی معروف اتریشی است که محصول بخارپز کردن خمیر ترش است. خمیر نرم این کوفته، محتوی مربای آلو با طعم عرق نیشکر است. قبل از سرو، کوفته ها آغشته به کره ی مذاب یا سس با پایه ی وانیل شده و مقدار قابل توجهی تخم خشخاش روی آن پاشیده می شود.
خاستگاه گِرمکنودل (Germknödel)، مناطق شرقی یا جنوبی اتریش پنداشته می شود. این روزها، این دسر بی نظیر، خوراکی جدایی ناپذیر تفریحگاه های اسکی معروف اتریش در زمستان است و جالب است بدانید اگرچه امروزه گِرمکنودل به عنوان دسر مصرف می شود، اما در بدو معرفی آن در آشپزی اتریشی این طور نبود.مانند بسیاری دیگر از غذاهای اتریشی مانند بوچلن (buchteln) و کایزرشمارن (kaiserschmarrn)، گِرمکنودل نیز به عنوان غذای اصلی مورد مصرف در ماه روزه، که معمولاً از مصرف گوشت اجتناب می شد، عرضه شد. به همین دلیل است که این غذا هنوز با همان سایز بزرگ و غیر معمول سرو می شود.گِرمکنودل (Germknödel) همیشه باید تازه تازه آماده شده و گرم گرم سرو شود. در اسلواکی و جمهوری چک، گرمکنودل، با نام های «parené buchty» و «buchty na páře» نیز شناخته می شود که هر دو به معنی «نان نرم بخارپز شده» هستند. به غیر از مربای آلو، این نان ها گاهی با مربای میوه ای دیگر، پنیر تازه ی شیرین شده، دانه های خشخاش یا شکلات پر می شوند.
کلوچه های لاسکُنکی (Laskonky)
لاسکُنکی، کلوچه های محبوب چک و اسلواکی است، که از دو مرینگ (سفیده ی تخم مرغ و شکر زده شده) ترد تشکیل شده که بین آن با کرم کره های متفاوتی پر می شود. مرینگ ها، گاهی حاوی گردوی آسیاب شده یا نارگیل هستند، و معمولاً به شکل بیضی های نازکی پخته می شوند. به صورت سنتی، کرم کره ی کارامل به عنوان ماده ی میانی آن استفاده می شود، اما امروزه در بسیاری از انواع آن، قهوه یا شکلات به کار می رود.
این خوراکی ترد و شیرین، محصولی همیشه حاضر در بسیاری از شیرینی فروشی های چک و اسلواکی است. کلوچه های لاسکُنکی معمولاً به عنوان دسر و در کنار یک فنجان قهوه یا چای میل می شوند.
سوپ کلم (Kapustnica) یا کاپوستنیکا پولیووکا (Kapustová polievka)
این سوپ کلم پیچ اسلواکی، یک غذای زمستانی دلچسب با طعمی غنی است که این طعم، ناشی از استفاده ی انواع گوشت خوک دودی، سوسیس و قارچ خشک می باشد. کاپوستنیکا (Kapustnica) از جمله ی سوپ های مشابهی است که سراسر اروپای شرقی و مرکزی یافت می شود، اما در اسلواکی، این سوپ اغلب همراه با برینزووِه هالوشکی (bryndzové halušky) سرو می شود که مخلوط کوفته های سیب زمینی با پنیر نرم گوسفندی است.
برینزووِه هالوشکی (Bryndzové halušky)
برینزووِه هالوشکی (Bryndzové halušky) یک وعده ی غذایی کامل و ساده است که از سه ماده ی غذایی تشکیل می شود: هالوشکی (halušky)، بریندزا (bryndza) و بیکن (bacon). هالوشکی، نام سنتی اسلواکی برای کوفته هایی است که از سیب زمینی خام و آرد تهیه می شوند. دومین ماده ی اصلی موجود در این غذا بریندزا است که پنیری لذیذ است و از شیر گوسفند تهیه می شود.
پنیر بریندزای اصیل اسلواکی، شور، غلیظ، خرده مانند و به رنگ خاكستری روشن است، در حالی كه انواع مورد تولید انبوه آن معمولاً ملایم تر، سبك تر و معمولاً حاوی درصد مشخصی از پنیر گاوی هستند. پنیر بریندزا مستقیما به کوفته های هالوشکی اضافه شده و تا ذوب شدن آن، کاملاً هم زده می شود.
قسمت سوم و آخر، بیکن است که به طور معمول قطعه قطعه و در تابه ای سرخ شده و روی باقی مواد غذا ریخته می شود. این غذای دلچسب، نماد افتخار اسلواکی هاست و آشپزی اسلواکی را آن گونه که هست نشان می دهد: ساده، سر راست و سنتی.
خوراک گولاش (Guláš)
گولاش، خوراک سنتی گوشتی و خوش خوراکی است که با سسی به رنگ قرمز تیره سرو می شود و رنگ این سس، به دلیل پاپریکای (گرد فلفل قرمز) فراوان آن می باشد. گولاش، که خاستگاه مجارستانی دارد، در طول تاریخ به یکی از رایج ترین غذاها در جمهوری چک و اسلواکی بدل شد.این دو کشور، هر کدام، نسخه ای ویژه و منحصر به فرد خلق کردند که کمی متفاوت از نسخه ی اصلی است. گولاش معمولاً متشکل از گوشت گاو، گوشت خوک یا گوشت شکاری است که به مدت چند ساعت در کنار پیاز در حرارتی کمتر از جوش قل می زند تا آب گوشت غلیظ شود. این غذای ساده انواع متفاوتی دارد که تفاوت آن ها در استفاده از برش های متفاوت گوشت، سیب زمینی، زیره، مرزنجوش و حتی سوسیس و قارچ و غلظت متفاوت آب گوشت است.
گولاش، یک غذای معمول در رستوران ها است که به صورت سنتی، همراه با کوفته های بخارپز شده یا تکه های نان سرو می شود.
شیرینی روزوک (Bratislavský rožok)
روزوک شیرینی سنتی اسلواکی است که قدمتی طولانی در این کشور دارد.این شیرینی به دو روش تهیه می شود : یکی به شکل هلالی که با دانه های خشخاش تزیین می شود و یکی هم به شکل حرف C که داخل آن با گردو پر می شود.این شیرینی ها به صورت دستی تهیه می شود و در طول تاریخ از کشورهای اتریش و مجارستان وارد اسلواکی شده و ادغام شده از پرسبرگر کیپفل (Pressburger Kipfel) و پُزسونی کیفلی (Pozsonyi kifli) است.
متن دیدگاه
نظرات