برج خلیفه در دبی یکی از بزرگترین سازههای مستقل در دنیا محسوب میشود که توانسته است عناوین و جوایز زیادی را کسب کند. این سازۀ مرتفع به یکی از جاذبههای دیدنی دبی تبدیل شده و گردشگران زیادی از سراسر دنیا برای دیدن این برج حیرتانگیز، مشتاق سفر به دبی هستند. عنوان مرتفعترین برج جهان در کنار دیگر جاذبههای شگفتانگیز این شهر باعث شده است که اقتصاد کشور علاوهبر صنعت نفت، بر گردشگری نیز تکیه کند و دبی را به یک قطب گردشگری دیدنی در دنیا تبدیل کند. ساخت برج و نامگذاری آن مراحل پیچیده و متعددی را پشتسر گذاشته است. دبی بهخاطر وجود این برج به شهری با تصویری عمودی تبدیل شده است. معماری شگفتانگیز این سازۀ غولپیکر با طراحیها و فناوریهای مدرن این شهر، توجه دنیا را بهخود جلب کرده است. در ادامه با ما همراه باشید تا با فضای بیرونی و داخلی این برج منحصربهفرد بیشتر آشنا شویم.
معرفی برج خلیفه
برج خلیفه یکی از بلندترین آسمانخراشهای دنیاست که به یک نماد جهانی تبدیل شده است و هویت و روح شهر دبی را بهروشنی به تصویر میکشد. ارتفاع در نظرگرفته برای این برج نشاندهندۀ قدرت و خلاقیت در معماری بوده و با استفاده از جدیدترین فناوریها و طراحی، آن را به یکی از سازههای باشکوه در دنیا تبدیل کرده است. در طبقات 124 و 125 میتوان مناظر خیرهکنندۀ شهر را مشاهده کرد و مرتفعترین سکو برای رصد در جهان با 555 متر در طبقۀ 148 این ساختمان غولپیکر قرار دارد.
معروفبودن دبی به شهر عمودی با وجود این سازۀ عظیم کاملاً منطقی بهنظر میرسد. این برج توانسته است سالنهای بیشماری با کاربریهای مختلف از جمله هتل، استخر، رستورانهای مختلف و آپارتمانهای خصوصی و حتی یک مسجد را در خود جای دهد.
سازگاری این ساختمان با توجه به شرایط آبوهوایی دبی امری ضروری بود که در طراحی آن در نظر گرفته شد و با بهکارگیری یک سیستم روکش فلزی، از سازه در برابر گرمای شدید منطقه محافظت میشود. برج خلیفه که در ابتدا به برج دبی معروف بود، در زمان ساخت بهخاطر بحران اقتصادی با مشکلات مالی زیادی مواجه شد و ادامۀ ساخت آن به مشکل برخورد. در این زمان، کمکهای شیخ خلیفه بن زاید آل مکتوم، حاکم ابوظبی باعث شد ساخت برج بهکار خود ادامه دهد و نام برج در زمان افتتاح آن در سال2010 به برج خلیفه تغییر یابد. این سازه که با الهام از گل بیابانی «هایمنوکالیس» طراحی شده بود، برای پایداری بیشتر در انتها بهصورت حروف (Y) ساخته شد که برج را به سه قسمت تقسیم میکند که در اطراف یک هستۀ مرکزی مستحکم شده است.
بیشتر بخوانید: معرفی کلیسای جامع آخن در آلمان | هرآنچه پیش از رفتن باید بدانید
طبقات اولیه که این شکل بیشتر در آن بهچشم میخورد، به هتل و اقامتگاهها و طبقات بالایی که دایرهشکل هستند، به فضای اداری اختصاص داده شده است. نمای بالایی برج، شکل گنبدی خود را که منطبق با معماری اسلامی طراحی شده است، بهروشنی نشان میدهد. در مجاورت برج، فضای پرجنبوجوش پارکها و غذاخوریها و مراکز خرید، فضای راحتی را برای بازیدکنندگان خود فراهم کرده که باعث پویایی فضای بیرونی برج شده است.
طراحی این سازۀ شگفتانگیز به آدریان اسمیت از شرکت معماری اسکیدمو در شیکاگو سپرده شد. این معمار سرشناس، برجهای معروف جینن مائو، مرکز گرینلند ووهان در چین و همچنین برج جده در عربستان را نیز طراحی کرده است. شرکت املاک محلی با نام شرکت اعمار، مسئول ساخت این پروژه شد و ساخت برج به مدت 6 سال بهطول انجامید.
ساخت این برج از سال 2004 آغاز شد و یک سال بعد ادامۀ کار آن سرعت گرفت و طی این مدت، حدود 100 طبقه ساخته شد و در ژانویۀ 2007 عنوان مرتفعترین سازۀ دنیا را از آن خود کرد و از برج تاپیه با 101 طبقه سبقت گرفت. با وجود مشکلات مالی بهوجودآمده و همچنین تکمیلنشدن دکوراسیون سنگ مرمر و نقاشیهای دیواری و سیستم بهداشتی طبقات بالا، در سال 2008 اعلام شد که این سازه یک سال بعد تکمیل خواهد شد.
درنهایت، در سال 2010 این برج غولپیکر بهطور رسمی افتتاح شد. هزینۀ ساخت برج خلیفه نسبت به هزینههای ساختمانهای 300 متری در آمریکا با 5/1 میلیارد دلار معقول بهنظر میرسد. از سنگهای تیره، شیشهها و فولاد ضد زنگ همراه با دیوارهای گچبری ونیزی و فرشهای دستبافت در طراحی داخلی فضای عمومی برج استفاده شده است. این فضا با فرهنگ محلی و اسلامی منطقه بسیار هماهنگ بوده و درعینحال توانسته است به یک طراحی جهانی ایدهآل برسد. از پیمانکاران برج خلیفه میتوان به سامسونگ، گروه بلژیکی و اماراتی اشاره کرد و شرکت ساختوساز ترنر بهعنوان مدیر پروژه در نظر گرفته شد.
ارتفاع برج خلیفه 828 متر است که به یک شاهکار مهندسی در دنیا تبدیل شده است و همهساله میزبان بازیدکنندگان بیشماری از سراسر جهان بوده است. این برج که در مجموع 163 طبقه دارد، شامل 57 آسانسور و 8 پلهبرقی است. آسانسورها تا 14 نفر را در خود جای میدهند و جزو سریعترین آسانسورهای دو طبقه با سرعت 10 متر بر ثانیه هستند که وجود نمایشگرهای LCD در آنها بازیدگنندگان را سرگرم میکند و اطلاعات لازم در مورد طبقات را ارائه میدهد. این برج در ابتدا قرار بود براساس یک مجتمع مسکونی با الهام از برجهای سامسونگ در کرۀ جنوبی طراحی شود و آدریان اسمیت در طراحی آن 27 طبقۀ دیگر با یک منارۀ آلومینیومی در بالای آن اضافه کرد و در سال 2007 در حین ساخت آن، دکلی برای ارتباطات تلوزیونی و رادیویی ساخته شد.
بیشتر بخوانید: حقایق و راهنمای بازدید از کاخ الیزه پاریس
چیزهایی که باید دربارi برج خلیفه بدانید
دبی برای کاهش وابستگی به نفت قصد داشت با ساخت برج خلیفه بر اقتصاد گردشگری امارات نیز تکیه کند. هرم جیزه در مصر بهعنوان بزرگترین سازۀ جهان با بیش از 4000 سال شهرت داشت و دبی با ساخت برج خلیفه، عنوان بلندترین سازه را متعلق بهخود کرد تا بتواند توجه جهان را به سمت این کشور معطوف کند. حاکم دبی با دیدن ساختمان امپایر استیت در شهر نیویورک که بلندترین ساختمان در آن زمان محسوب میشد، تصمیم گرفت تا یکی از بلندترین سازهها را نیز در کشور خود بسازد.
یکی از انتقادهایی که در مورد ساخت این برج وجود دارد، شرایط سخت زندگی کارگران مهاجری بود که در زمان ساخت برج از آنها استفاده میکردند. گفته میشود اکثر این کارگران آسیایی، حقوق خود را بهموقع دریافت نمیکردند و کارفرمایان از آنها سوءاستفاده میکردند؛ بهنحوی که گذرنامۀ آنها را پیش خود نگه میداشتتند. شرایط خطرناک و گاه غیرایمن ساختوساز باعث مرگ تعداد بیشماری از کارگران در آن سالها شد. علاوهبراین، خودکشی کارگران متعددی با پریدن از برج در زمان ساخت برج گزارش شده است.
هر سال در شب سال نو مراسم آتشبازی و نمایشهای لیزری در برج برگزار میشود. عمار جشن باشکوه سال نوی امارات، از یکی از بزرگترین نمایشگرهای LED جهان پخش میشود و هزاران نفر بهصورت آنلاین این رویداد بزرگ را از برج خلیفه تماشا میکنند. رویدادها و جشنوارههای مهم دیگر دبی نیز در این برج اجرا میشود. برج خلیفه در کشور امارات متحدۀ عربی در مجاورت دبیمال در بلوار شیخ محمد بن راشد واقع شده و بهعنوان یک جاذبۀ دیدنی در دبی، بازدیدکنندگان زیادی را به خود جذب میکند.
طراحی حوضچهها و رودخانههای دستساز در اطراف برج، دوربودن آن را از دریا جبران کرده و فضای بیرونی برج را زیبا ساخته است. در این برج، رستورانهای فراوانی وجود دارد که هر کدام منوی مخصوص بهخود را دارد و غذاهای محلی و بینالمللی متعددی در آنها سرو میشود. از لحظهای که وارد آسانسور میشوید تا وقتی که پشت صندلی رستوران قرار میگیرید، مناظر حیرتآور و زیبای بسیاری را خواهید دید.
از نکات جالب توجه در مورد برج خلیفه این است که این برج حدود دو برابر بیشتر از ساختمان امپایر استیت و سه برابر بیشتر از برج ایفل ارتفاع دارد. اگر میلگردهای بهکاررفته در آن را کنار هم بگذارند، فاصلهای به اندازۀ مسافت تهران تا نیویورک را خواهد ساخت. پارکینگ برج 2957 عدد ماشین را در خود جای میدهد. گفتنی است غروب خورشید را میتوان دو بار در این برج تماشا کرد؛ یک بار از طبقۀ پایین و بار دیگر از طبقۀ 148. این آسمانخراش بزرگ بهاندازۀ 250 هزار گالن آب و با 360 هزار لامپ بهاندازۀ 100 وات برق در هر روز مصرف میکند.
بیشتر بخوانید: لوکسترین هتلهای والنسیا برای یک اقامت رویایی
در این ساختمان، 17000 درب وجود دارد و دارای آسانسورهای تخلیۀ اضطراری در زمان خطرات آتشسوزی است. برج خلیفه در دبی جوایز متعددی بهدست آورده است که از بین آنها میتوان به بلندترین برج مستقل جهان با ارتفاع 828 متر، اولین برج مرتفع جهان با فضای مسکونی و همچنین مرتفعترین استخر و رستوران جهان اشاره کرد.
متن دیدگاه
نظرات