لیسبون شهری مدرن و پایتخت کشور پرتغال است. لیسبون با بیش از دو میلیون جمعیت، یکی از مقاصد گردشگری زیبا در اروپا محسوب میشود؛ اما برخلاف اکثر شهرهای بزرگ اروپا که با گسترش شهرهای مدرن در اطراف شهرهای قدیمی شکل گرفتهاند، این شهر بافت قدیمی و سنتی خود را حفظ کرده است. سرسبزی کشور پرتغال باعث پرورش خوب دام و بهوجودآمدن فرآوردههای گوشتی لذیذی در این کشور شده است. ازهمینرو، در لیسبون پرتغال میتوانید غذاهای محلی و سنتی متنوعی را پیدا کنید. غذاخوردن پرتغالیها معمولاً چند ساعت طول میکشد و از پیشغذاها، غذاهای اصلی و دسرهای مختلف تشکیل میشود، پیشنهاد ما به شما این است که در هنگام سفر به کشور پرتغال و بازدید از شهر لیسبون حتما این غذاهای لذیذ و خوشمزه را امتحان کنید.
قبل از معرفی غذاهای محلی و لذیذ لیسبون پرتغال، جالب است بدانید علاوهبر غذاهای گوشتی، سبزیجات، بهخصوص کاهو، در فرهنگ این شهر نقش مهمی دارد. در ادامه با غذاها و خوراکیهای رنگارنگ پرتغال بیشتر آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
غذا در فرهنگ پرتغال
فرهنگ کشور پرتغال مملو از عناصر مختلفی است که باهم در تعامل هستند. این ویژگی باعث ایجاد فضای هیجانانگیز و پرنشاطی شده است. این فرهنگ در هنر، مذهب، ادبیات و حتی فوتبال تنیده شده است. غذا در فرهنگ پرتغال جایگاه ویژهای دارد و شهر لیسبون در پرتغال از این فرهنگ غنی غذایی بیبهره نمانده است. لیسبون پرتغال بهسبب غذاهای محلی لذیذش بسیار مورد ستایش قرارگرفتهاست. این فرهنگ متنوع غذایی توانسته است فضای دلچسبی را برای مسافران خود مهیا کند.
بیشتر بخوانید: جامعترین راهنمای سفر انفرادی به پرتغال
کاهو لقب مردم لیسبون
کاهو بهاندازهای برای مردم لیسبون پرتغال مهم است که باعث شده است بهعنوان لقب مردم این شهر معرفی شود. دلیل بهوجودآمدن این لقب غیرمتعارف، محبوبیت این سبزی بین لیسبونیها در گذشته است. گفته میشود مردم لیسبون بهخاطر نبود غذای کافی درگذشته، از کاهو بسیار استفاده میکردند و حتی آن را بهعنوان غذای اصلی مصرف میکردند. کاهو هنوز هم نقش مهمی در فرهنگ و آشپزی لیسبون دارد؛ بهطوری که وقتی در رستورانهای لیسبون سالاد سفارش میدهید، کاهو ترکیب اصلی و واجب آن است که گاهی با مواد دیگر مثل گوجه، پیاز و هویج ترکیب میشود.
شیرینی پاستل دوناتا
تارت تخممرغ یا پاستل دوناتا یکی از دسرهای محلی و لذیذ در لیسبون است. گفته میشود که منشأ اصلی آن همین شهر است. از آنجا که ماکائوی چین درگذشته مستعمرۀ پرتغال بود، در دهۀ 80 میلادی پرتغالیهای زیادی به ماکائو میرفتند و فرهنگ غذایی خود را به اشتراک میگذاشتند. این شیرینی لذیذ در رستورانهای این شهر نیز شهرت بسیار دارد. امروزه این شیرینی را با دستورالعملهای مختلفی درست میکنند. مواد تشکیلدهندۀ اصلی آن شامل خمیر، تخممرغ و شیر است. این شیرینی با ورقههای نازک خمیر درست میشود که مغز آن ترکیبی از شیر و تخممرغ است و روی آن را با لایهای از خامه میپوشانند. از حقایق جالب در مورد لیسبون این است که تنها ۳ نفر در دنیا دستور تهیۀ اصلی این شیرینی را میدانند و آن را بهصورت محرمانه حفظ کردهاند! این دسر محبوبیت زیادی بین مردم و حتی توریستها دارد.
ماهی ساردین، غذای سنتی پرتغال
ماهی ساردین یکی از غذاهای کلاسیک کشور پرتغال است و در فستیوالها و جشنهای سنتی جزو غذاهای اصلی محسوب میشود. ازاینرو، غذاهای دریایی زیادی در لیسبون طبخ شده و ماهی ساردین در هر رستوران این شهر پیدا میشود. محبوبیت ماهی در لیسبون با موعظههای قدیسی به نام سنت آنتونی آغاز شد. در افسانهها آمده است که ماهیها به موعظههای او گوش میدادند و آن را نشانۀ خداوند میدانستند. غذاهای دریایی بخش عمدهای از غذاهای محلی این شهر را تشکیل میدهند و دنیای بدون ساردین برای پرتغالیها غیرقابل تصور است؛ اما متأسفانه جمعیت این ماهی ارزشمند در دهۀ گذشته بهدلیل تغییرات آبوهوایی بیش از حد کاهش یافتهاست. ساردینها آبهای خنک را ترجیح میدهند؛ بنابراین، با افزایش دما در اقیانوس اطلس، بهسمت شمال حرکت کردهاند. همین دلیلی شدهاست که بسیاری از ساردینهای محلی از بریتانیا یا فرانسه وارد شود. ساردین غذای محبوب تابستانی است. بوی ساردین کبابی در تمام محلههای لیسبون بهمشام میرسد و اغذیهفروشیهای زیادی ماهی ساردین را بههمراه نان مزهدارشدۀ سوخاری درست میکنند.
صدف خوراکی از نمادهای غذایی لیسبون
برای کشوری که به اقیانوس اطلس نزدیک است، جای تعجب نیست که صدف و ماهی جزو نمادهای غذایی محسوب شود. یکی از خوشمزهترین و اجتنابناپذیرترین غذاهای پرتغال، صدف خوراکی است که در رستورانهای لیسبون بهراحتی پیدا میشود. گفته میشود که این غذای دریایی از اسم یک شاعر پرتغالی گرفته شدهاست. سرچشمۀ این غذای محلی در منطقۀ (Estremadura) است. صدف خوراکی جزو پیشغذاهای محلی دلچسب بهحساب میآید. این غذا از صدف، روغن زیتون، سیر، گشنیز، نمک، فلفل و لیمو تشکیل شدهاست. مسافرانی که از رودخانۀ تاگوس (Tagus) بازمیگردند، از لذت بینهایت مزهمزهکردن صدف بههمراه نانی خوب شگفتزده میشوند و مدام در مورد آن صحبت میکنند. این غذای دریایی با دستورالعملی راحت، میتواند گزینۀ مناسبی برای پایان روز در کنار بندر لیسبون باشد.
هشتپای کبابی
غذاهای دریایی در لیسبون بهبهترین شیوه طبخ میشوند. صدفها و اختاپوسهای جنوب پرتغال از بهترینهای دنیا هستند. هشتپا یکی از غذاهای سنتی و کلاسیک پرتغال است که در لیسبون بهشیوههای متنوعی درست میشود. این گوشت لذیذ را باید بههمراه روغنزیتون و سیبزمینی پخته در فر یا روی گریل آرامآرام حرارت داد تا به گوشت فرصت پخت بهتری بدهد. این غذا که در شب کریسمس نیز سرو میشود، جزو یکی از غذاهای نمادین در پرتغال، بهخصوص لیسبون است.
بیشتر بخوانید: آشنایی با شهر دیدنی پورتو + معرفی ۱۱ جاذبه پورتو برای سفر به پرتغال
باکالیائو، غذای پرطرفدار پرتغالی
پرتغال بزرگترین مصرفکنندۀ ماهی کاد در جهان است. این غذا که بهدوست وفادار معروف است، بهشیوههای مختلفی درست میشود. از 365 روشی که برای طبخ ماهی کاد در پرتغال وجود دارد، لیسبون یکی از بهترین روشها را دارد. دستورپخت این ماهی از منطقهای در مرکز پرتغال (منطقهای که لیسبون را در برمیگیرد) سرچشمه گرفتهاست. این غذای دریایی باید به همراه سیبزمینی و پیاز و تخممرغ سرخشده بهآرامی پختهشود و درنهایت، با خامه و زیتون تزئین شود. این ماهی محبوب در شب کریسمس هم سرو میشود. گفته میشود وقتی وایکینگها در جستجوی نمک به پرتغال رسیدند، به مردم ساکن در پرتغال شیوۀ نگهداری ماهی در نمک را نشان دادند. از آنجا که مصرف گوشت حیوانات در بسیاری از روزهای روزهداری در تقویم کاتولیکها ممنوع است، مصرف ماهی در پرتغال طرفداران بسیاری دارد.
مرغ کبابی، خوراک لذید لیسبون
مردم لیسبون علاقۀ زیادی به خوردن فرآوردههای گوشتی دارند و با گوشت مرغ، غذاهای متنوعی درست میکنند. یکی از غذاهای محلی این شهر، مرغ کبابی است که با سبزیجات و سیر مزهدارشده طبخ میشود. این گوشت لذیذ را باید آرامآرام با حرارت کم گریل کرد. میتوانید این غذای خوشمزه را بههمراه خوراکیهای خوشمزۀ دیگر میل کنید.
سوپ سبز پرتغالی
غذاهای پرتغال بهتنهایی یک فرهنگ مستقل است. سوپ سبز پرتغالی یکی از محبوبترین غذاهای سنتی در لیسبون است. مواد اصلی این غذا شامل سیبزمینی و کلم است که همواره در خانهها طبخ میشود. این سوپ بههمراه تکههای سوسیس رنگ و بویی دودی پیدا میکند. طرز تهیۀ این سوپ بسیار راحت است و تا قبل از اینکه حباب قابلمه روی اجاق گاز را تشخیص دهید، بوی بهشتی آن را حس خواهید کرد. سوپ کالدو در انگلیس به سوپ کالی نیز معروف است.
آلیرا، خوراک محبوب گوشتی پرتغال
در اکثر غذاهای گوشتی در پرتغال حداقل یه نوع سوسیس سنتی وجود داد. سوسیس را به شکلهای متنوعی از جمله سرخکرده و کبابشده میتوان آماده کرد. این سوسیس تاریخچۀ جالبی با خود دارد. در قرن پانزدهم یهودیان پرتغال برای فریب و تفتیش عقاید مردم و برای اینکه نمیتوانستند گوشت خوک بخورند، آن را به شکل سوسیس آماده میکردند. این روزها میتوان آلیرا را با گوشت خوک یا بدون آن پیدا کرد.
بیشتر بخوانید: معروفترین غذاهای محلی ترکیه که باید امتحان کنید.
خوراک پرتغالی کوزیدو
کوزیدو یک غذای قدیمی در پرتغال است که در قرن 19 بهوجود آمده است. در آن زمان، خدمتکارانی که با اربابان خود زندگی میکردند، سعی میکردند با پسماندهای خانه آشپزی کنند. این خوراک در اصل از ترکیب قسمتهای باقیماندۀ حیوان و سبزیجات دورریختنی درست میشود. این غذا حاوی هویج، شلغم، لوبیا، کلم، نخود، سیبزمینی و قطعات گوشت است. رستورانها این غذا را فقط در روزهای مشخصی سِرو میکنند. دلیل اصلی آن این است که صبر میکنند مواد اضافی غذاها و تکههای گوشت باقیمانده در روزهای قبل را در این سوپ استفاده کنند.
شهر لیسبون در پرتغال اگرچه شهری خوابآلود بهنظر میرسد، اما مملو از صحنههای شگفتانگیز و غذاهای لذیذی است که هر کدام فرهنگ مخصوص بهخود را دارد. بهعلت مجاوربودن این شهر با اقیانوس، غذاهای دریایی بیشماری در این شهر زیبا سِرو میشود.
متن دیدگاه
نظرات